Kauza výstavby múru nad Starou tehelňou je na súde

10.10.2011 Prešov

Prešov 10. októbra (TASR) – Pojednávanie na Okresnom súde v Prešove vo veci 19 navrhovateľov, ktorí žiadali mesto Prešov ako odporcu, aby odstránilo panelovú zábranu na Murárskej ulici, odročili na 5. decembra.
Mesto postavilo asi osem metrov dlhý múr na konci slepej ulice, za ktorou sa nachádza prudký svah. Po ňom si skracovali cestu hlavne Rómovia, ktorí žijú v bytoch v lokalite Stará tehelňa. Radnica živelne vychodenú cestičku považovala za nebezpečnú a prechod uzavrela. Niektorí obyvatelia lokality a aktivisti to považovali za diskrimináciu.
Ako dnes uviedol pre TASR hovorca prešovských súdov Michal Drimák, navrhovatelia zastúpení Dávidom Štefankom sa nazdávajú, že výstavbou múru boli porušené zásady rovnakého zaobchádzania. Žiadajú mesto, aby múr na vlastné náklady odstránilo a aby každému z navrhovateľov uhradilo nemajetkovú ujmu vo výške 1000 eur, ako aj trovy konania.
Drimák uviedol, že k 5. októbru tohto roka z celkového počtu 19 navrhovateľov väčšina účastníkov svoj návrh stiahla. \"Na dnešnom pojednávaní okresný súd z dôvodu späťvzatia zastavil konanie v 14 návrhoch a priznal právnemu zástupcovi odporcu trovy konania,\" konštatoval Drimák.
Žiaden z navrhovateľov sa pojednávania nezúčastnil a nedostavil sa ani ich zástupca. Pred pojednávacou miestnosťou bol len jeden obyvateľ Starej tehelne, povedal, že sa volá Ladislav Kaleja a prišlo mu oznámenie zo súdu. Tvrdil, že ich dnes malo prísť omnoho viac. Ohľadom pojednávania ich vraj oslovil nejaký právnik.
S obyvateľmi údajne komunikovala nejaká pani spolu s mladším mužom, či nechcú ísť na pojednávanie ohľadom múru čo postavilo mesto nad Starou tehelňou. Dodal, že ten múr mu teraz až tak nevadí, hlavne keď je na ňom otvorená brána. Okrem toho novinárom povedal, že on mesto nechcel žalovať, že nemal na to dôvod.
Približne dva metre vysoký múr vybudovalo mesto v septembri minulého roka na konci Murárskej ulice. Tá je vedená ako slepá ulica a za ňou sa nachádza prudký svah smerujúci k bytovkám. Rómovia, ktorí žijú v spomínaných bytových blokoch, po svahu prechádzali do inej časti mesta.
Radnica chodník označila za nebezpečný, pretože nejde o oficiálnu komunikáciu, poľná cestička nie je udržiavaná, čo najmä v daždivom počasí a v zime vytvára potenciálne nebezpečenstvo úrazu.
Podozrenia z diskriminácie, ktoré sa začali po výstavbe múru objavovať, mesto dôrazne odmietlo a argumentovalo aj tým, že obyvatelia spomínaných blokov sa do susednej časti môžu bez akýchkoľvek problémov dostať po iných udržiavaných komunikáciách.
 

Vyberte región